Zasięg
Zasięg
redakcja
Redakcja
Ogłoszenia
Ogłoszenia
Reklama
Reklama
Najbliższe wydanie Kuriera Południowego ukaże się 24 marca 2023**Najbliższe wydanie Kuriera Południowego ukaże się 24 marca 2023**Najbliższe wydanie Kuriera Południowego ukaże się 24 marca 2023**


wydanie piaseczynsko-ursynowskie (nr 734), 2018-09-21
Ze szczyptą serca i pasji do smaku

TARCZYN Sery wytwarzane przez Natalię i Jarosława Hermanów z Raciborów zdobyły aż trzy nagrody w dopiero co rozstrzygniętym konkursie na Najlepsze Mazowieckie Sery Zagrodowe

Plebiscyt organizowany przez władze województwa to ukłon w stronę małych producentów mleczarskich. – W ostatnim czasie żywność tradycyjna i regionalna, która powstaje na bazie receptur naszych przodków, cieszy się niegasnącą popularnością. Konsumenci coraz częściej rezygnują z żywności produkowanej masowo, na rzecz smaków i aromatów, które często pamiętają jeszcze z dzieciństwa. Właśnie z myślą o nich i producentach organizujemy konkursy, w których popularyzujemy rodzimą kuchnię i mazowieckie potrawy, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też pysznie wyglądają – podkreśla Adam Struzik, marszałek Mazowsza.

Z koni nie dało się wyżyć
Państwo Herman sprowadzili się z Warszawy do Racioborów pod Tarczynem 25 lat temu. Zaczęli od hodowli koni na 8 hektarach oraz agroturystyki. – Motorem naszego działania była miłość do koni oraz zamiłowanie do prostego życia na wsi w otoczeniu dzieci i zwierząt – mówi Natalia Herman. – Niestety, koszty utrzymania ośrodka jeździeckiego nas przerosły, nie dało się z tego wyżyć. Dlatego w zamian zaczęliśmy hodować krowy i kozy, tych ostatnich mamy obecnie 70 – dodaje. Tak zrodziła się Manufaktura Wiejska Racibory, w której robione są konfitury, wino, kiszona kapusta i ogórki, a także wędzona szynka. Powstają też sery. – To jest jednak na razie taka zabawa – przyznaje z uśmiechem pani Natalia. – Chcielibyśmy poszerzyć naszą produkcję, ale brakuje ludzi do pracy, choćby na parę godzin. Z tego powodu jesteśmy wiecznie zabiegani – narzeka gospodyni.
Do trzeciej edycji konkursu na Najlepsze Mazowieckie Sery Zagrodowe serowarzy z Raciborów zgłosili trzy swoje produkty i za każdy z nich w ubiegłym tygodniu odebrali laur z rąk Adama Struzika. Na najwyższym stopniu podium znalazł się twaróg jersey paprykowo – czosnkowy, drugie miejsce zdobył pleśniowy charolais kozi, a na wyróżnienie kapituły zasłużył koziak włoski – ser kozi świeży. Do konkursu zgłoszono łącznie 58 serów. Jaka jest tajemnica smaku serów Hermanów? – Wkładamy w nie całą swoją pasję. W serach zakochałam się we Francji, gdzie mieszkaliśmy przez kilka lat, a następnie we Włoszech – opowiada pani Natalia. – Ale nawet na Lazurowym Wybrzeżu nie byliśmy tak szczęśliwi jak w naszych Raciborach – dodaje.

Region serami słynący
Specjały, które powstają w Raciborach, bardzo chętnie kupują klienci targowiska w Tarczynie, bio-bazaru na Wołoskiej w Warszawie czy jarmarku na Nowym Mieście. Czasem – tak jak w ubiegłym tygodniu – pan Jarosław wyprzedaje dokumentnie wszystko.
Władze Mazowsza wspierają i promują małych producentów mleka, ponieważ nasz region ma bogate i wieloletnie tradycje serowe. Twaróg był powszechnie wytwarzany z naturalnie ukwaszonego mleka, a nad samą Wisłą (m.in. w naszym mikroregionie Urzecze) produkcją serów (typ gouda czy edamski) zajmowali się m.in. osadnicy olenderscy.
Piotr Chmielewski


Brak komentarzy

dodaj komentarz
komentarz będzie widoczny po akceptacji przez administratora
nick:
Komentarz:

wprowadź liczbę z obrazka pomniejszoną o "jeden":         

Wydanie:
PIASECZYŃSKO-URSYNOWSKIE
· Wkrótce ruszą wypłaty dotacji dla mieszkańców
· Utopili Marzannę. Ale to nie koniec...
· Ruszyła akcja ekologiczna
· Prom zacznie pływać w kwietniu
· Koniec miejsc na cmentarzu
· Problemy z L39
· Dramat na przejazdach
· Obwodnicy nie ma i... raczej prędko nie będzie
· Strażacy z OSP otrzymali kolejny sprzęt
· Chodziło o bezpieczeństwo
· Koncert charytatywny! Pomoc dla dziewczynki
· Otwarto nową kawiarenkę dla seniorów
· Mieszkanka: gmina chce mnie eksmitować z zajmowanego lokalu
· Pierwszy przejazd SKM-ką
· Kiedy przy szkole powstanie w końcu porządny parking?
· Coraz bliżej nowej jednostki straży pożarnej
Wydanie:
PRUSZKOWSKO-GRODZISKIE
· Strefa ciszy na basenie
· Szukając kompromisu, czyli rzecz o Paszkowiance 2
· Huczne powitanie wiosny
· Wypadł z drogi i koziołkował
· Przebudowa placu zabaw „Wróbelka Elemelka”
· Nie rozbiorą domu Magdaleny Abakanowicz
· Otwarto powiększony ZOL
· Ruszyła budowa odwiertu termalnego
· Od 20 marca PKP PLK odwoła 10 pociągów KM i skrócenie relacji 8
· Rusza rekrutacja do najlepszej szkoły podstawowej w Grodzisku Mazowieckim
· Zbudowali drugi tor dla WKD
· Trwa dochodzenie w sprawie wypadku w Dawidach Bankowych
· Zbliża się Bieg Raszyński
· Sceny jak z filmu- pościg, alkohol, narkotyki
· Szpital tworkowski zyskał nowy oddział
· I Gala Sportu zakończona sukcesem
Wydanie:
OTWOCKIE
· Walbachowski jarmark wielkanocny
· Remont Warszawskiej i objazdy
· Prom zacznie pływać w kwietniu
· Nie chcą mieszkać w mieście
· Święto organizacji pozarządowych w powiecie otwockim!
· Wiosenne porządki na placu zabaw
· Dziś kontrole na DK50!
· Włodarze powinni rozwiązywać problemy
· Czy Osieck i Kołbiel zostaną miastami?
· Frankówka znów zatętni życiem
· PZPN zbuduje ośrodek treningowy w Otwocku?
· Zimowe ściganie na poważnie
· POSZUKIWANIA OPIEKUŃCZE 17-LETNIEGO BARTOSZA
· Liczyła się każda sekunda. Policjanci uratowali kobietę z pożaru
· Od marca ruszy nowa linia autobusowa!
· Uwaga kierowcy! Objazdy!
© 2005-2023  Kurier poludniowy    •    Wszystkie prawa zastrzeżone    •    projekt i wykonanie: iQuest